Perinteinen kiinalainen lääketiede – hoitomuodot

Akupunktio

Akupunktio on ehkä tunnetuin perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Analyysin jälkeen valitaan hoitoon tarvittavat akupunktiopisteet, joita on sekä meridiaaneilla että niiden ulkopuolella olevat ekstrapisteet. Yleisin tapa on laittaa pisteeseen akupunktioneula. Neulat ovat ruostumatonta terästä ja nykyisin kertakäyttöneuloja. Neulojen annetaan olla paikoillaan tarvittava aika. Hoitokertojen määrä vaihtelee, mutta useimmiten tarvitaan vähintään muutama kerta, jotta haluttu vaikutus saadaan.
Akupunktiolla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja. Eniten sitä käytetään erilaisissa lihasten kiputiloissa, migreenissä, erilaisissa toiminnallisissa vaivoissa, halvauksissa ym.
Neuloja voidaan myös laittaa rajatulle alueelle, esim. päähän tai korviin. Korva-akupunktiota ovat kehittäneet etenkin ranskalaiset ja korva-akupunktioon on kehitetty myös erilaisia nastoja, joita voidaan pistää korvalehtiin ja vaikka jättää paikoilleen pidemmäksikin ajaksi. Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vierotushoidoissa on korva-akupunktiolla saatu hyviä tuloksia. Korva-akupunktiolla voidaan hoitaa samoja vaivoja kuin tavallisellakin akupunktiolla. Joissakin tilanteissa käytetään myös tulineulaa eli erikoisneula kuumennetaan ja tehdään nopea pisto, neulaa ei jätetä paikalleen.

Moksibustio eli moksaaminen

Moksibustiossa akupunktiopistettä lämmitetään sikarin muotoon tehdyllä yrttipuikolla, jonka kytevä pää tuodaan pisteen lähelle. Moksapuikko on tehty pujosta, mutta tässä muodossa pujon ei ole todettu aiheuttavan allergista reaktiota. Moksa sopii erittäin hyvin kylmävaivoihin ja siksi sitä käytetään paljon nuhakuumeaikoina. Myöskin energian vajaatiloissa moksa on hyvä hoitoväline.

Kuppaus

Kiinassa käytetään kahta eri tyyppistä kuppausta.

Kuivakuppauksessa eli alipainehieronnassa lasinen kuppauskuppi laitetaan valitulle alueelle tekemällä tyhjiö kupin sisään. Kuppia pidetään paikoillaan haluttu aika ja se jättää jälkeensä mustelman, joka häviää muutamassa päivässä. Kuivakuppausta käytetään Kiinassa etenkin niska- ja olkapääkipujen hoitoon.

Ihoon voidaan tehdä myös pari pientä reikää, laittaa kuppauskuppi paikoilleen ja tehdä näin märkäkuppaus. Kuppiin tulee jonkin verran verta ja tämä kuppaus muistuttaa jonkin verran suomalaista kuppausta.

Tuina

Tuina on sormilla, kämmenillä, kyynärpäillä, koko kädellä ja välillä myös jaloilla tehtävä meridiaanien käsittelytapa. Tuina muistuttaa hierontaa ja siihen liitetään myös nikamien käsittelyä samaan tapaan kuin naprapaatit tekevät länsimaissa. Perustana on kuitenkin sama tapa tehdä analyysi kuin akupunktiossakin.

Yrttilääkintä

Kiinassa näkee apteekkien tiloissa yrttilääkintään erikoistuneen terapeutin, joka ottaa pulssin ja kyselee, jonka jälkeen hän määrää yrtit, joita apteekit myyvät. Yrttejä käytetään paljon myös sairaaloissa, joissa on omat apteekit sekoittamassa määrätyt lääkkeet. Analyysi tehdään yrttilääkinnässä samalla tavalla kuin akupunktiossakin. Apteekista saa yrtit, joista itse keitetään juotava liemi. Yrttiseosta vaihdetaan aina hoidon edistyessä.

Ruokavalio

Ruokavalioon kiinnitetään myös huomiota hoitoa suunniteltaessa. Varsinkin huomioidaan eri maut, joilla on oma vaikutuksensa sisäelimiin.

Tulineula

Tulineula on hehkuvan kuumaksi kuumennettu erikoisneula, jolla ”tuikataan” nopeasti akupunktiopisteeseen, kipu- tai muuhun pisteeseen.