Viime vuosisadalla Kiinassa jokainen oppineistoon kuuluva osasi lääketiedettä. Wang Leting kävi kotikylän koulua opettaja Qiaon luona, josta myöhemmin tuli hänen oppi-isänsä. Qiaon isoisä oli ollut vankilan virkamies ja oli saanut eräältä vangilta salaisen imusolmuketuberkuloosin hoitoreseptin: paksu 6 tuumaa pitkä neula pistetään sisään pisteestä Quchi (LI11) pisteeseen Binao (LI14) asti. Resepti oli säilynyt käyttämättä Qiaon perheessä kolmen sukupolven ajan, mutta nyt Qiao antoi reseptin Wang Letingille, koska hän piti tästä paljon.
Myöhemmin kotikylään palasi eräs Qiaon kaveri, joka oli sairastunut imusolmuketuberkuloosiin. Qiao tilasi 6 tuuman hopeisen neulan Pekingistä. Qiao näytti Wang Letingille miten pisto tehdään. Hoitokuurin jälkeen huomattiin, että hoito onnistui. Kiitollinen potilas lahjoitti 6 tuuman hopeiset neulat sekä Wang Letingille ja Qiaolle. Wang Leting innostui lääketieteestä ja ryhtyi hoitamaan lähikylien väkeä. Vähitellen kaikki tulivat hänelle hoitoon. Wang Leting opiskeli yliopistossa oikeustiedettä mutta totesi kahden vuoden opiskelun jälkeen, että oikeustieteen alalla ei ole tulevaisuutta.
Niinpä hän lopetti lakiopinnot ja aloitti perinteisen kiinalaisen lääketieteen opinnot. Hänen oppi-isänsä oli Chen Suqing, jonka isä oli tunnettu ja taitava akupunktiolääkäri Pekingissä. Vuonna 1929 Wang Leting sai lääkärinoikeudet. Tentin jälkeen Wang Leting meni kiittämään tutkintolautakunnan jäsentä Mestari Sun Xiangliniä. Kun Wang Leting huomasi että Mestari Sun Xianglin käytti kultaisia neuloja, hän tilasi itselleenkin kultaiset neulat, myös 6-tuumaisen kultaisen neulan. Sen vuoksi häntä alettiin kutsua Kultaneulaksi.
Kultaneula Wang Letingin perintöä tutkii ja kehittää vuonna 2004 perustettu Kultaneulan tutkimusinstituutti.